شناسه خبر: ۴۳۲۱
لینک کوتاه کپی شد

آداب و رسوم نوروز در کشورهای دیگر | نوروز در کشورهای مختلف

دیدنی ترین آداب و رسوم عید نوروز در کشورهای دیگر!

در ادامه آداب و رسوم دیگر کشورها در عید نوروز را ببینید.

نوروز در کشورهای مختلف

پر بازدید

ترینی‌ها :

عید نوروز در کشورهای فارسی زبان دیگر هم مانند ایران جشن گرفته می شود. در کشورهای دیگر عید نوروز نه تنها از بین نرفته بلکه به اهمیت آن در شیوه برگزاری افزوده شده است. در این مطلب می توانید ببینید عید نوروز در کشورهای دیگر چگونه برگزار می شود.

نوروز در تاجیکستان

نوروز در کشورهای دیگر به جز ایران نیز از اهمیت برخوردار است. یکی از این کشورها تاجیکستان است. نوروز در تاجیکستان نمادی از نیاکان، دوستی و زندگی است. بنا بر باور مردم این کشور در عید نوروز همه موجودات بار دیگر زنده می شوند. جالب است که مردم تاجیکستان نیز قبل از رسیدن نوروز خانه تکانی می کنند و همه چیز را دوباره از نو بر سر جای خود قرار می دهند. یکی از مراسم های زیبای مردم تاجیکستان به این صورت است که خانم خانه در فصل پاییز به کوه می رود و با جمع کردن شاخ و برگ درختان دو عدد جارو قرمز رنگ درست می کند. سپس به خانه برگشته و این دو جارو تا نوروز در خانه نگهداری می کند.

نوروز در تاجیکستان

 در نهایت در صبح روز عید نوروز بعد از طلوع خورشید، جاروها را به صورت عمودی بر سر در خانه نصب می کنند. این حرکت و رنگ سرخ جاروها نمادی از پیروزی و برکت است. یکی دیگر از کارهایی که مردم تاجیک در روز اول عید نوروز انجام می دهند آویزان کردن پارچه قرمز بر سر در خانه هاست. همانطور که می بینید رنگ سرخ اهمیت ویژه ای در مراسم نوروز دارد. پخت انواع نان و شیرینی و غذاهای مخصوص همچون باج نیز در بین رواج بسیاری دارد. باج در واقع همان کله پایچه گوسفند است که به همراه گندم پخته می شود.

نوروز در افغانستان

نوروز در کشورهای دیگر به غیر از ایران،‌ در افغانستان نیز ارج و منزلت دارد. گل سرخ یکی از نمادهای اصلی نوروز در افغانستان است. مردم افغان در عید نوروز خانه ها و طاقچه ها را پر از گل سرخ می کنند. روز اول عید نوروز در افغانستان با بالا بردن پرچم حضرت علی در یکی از مساجد آغاز شده و به مدت ۴۰ روز نیز ادامه پیدا می کند. جالب است بدانید که افراد نیازمند و کسانی که گرفتاری خاصی دارند در کنار این پرچم مراسم چله نشین برگزار می کنند تا حاجت خود را بگیرند.

نوروز در افغانستان

یکی از باورهای مردم افغان این است که اگر در روز اول عید باد نوزد و پرچم به آرامی و بدون تکان و لغزش به بالاترین نقطه ممکن برسد،‌ نشانی از این خواهد بود که سالی نکو و خوب در انتظار شان است. خانه تکانی، برگزاری مسابقات ورزشی مانند بزکشی، شتر جنگی، شتر سواری، قوچ جنگی و کشتی از جمله سایر مراسم هایی است که در عید نوروز در کشور افغانستان رواج دارد.

در مزار شریف که یکی از ولایت های افغانستان است، کوهستان و تپه های زیادی وجود دارد که روی آن ها گل ها و گیاهان خاصی از جمله لاله ی وحشی و گل سرخ می روید، با دیدن این گل ها مردم از افغانستان به سوی مزار شریف می روند تا روئیدن گل ها را روی تپه جشن بگیرند.

کشاورزان در افغانستان هم نقش مهمی در ایام نوروز دارند، آن ها محصولاتشان را در معرض دید عموم قرار می دهند و به فروش می رسانند، در سال های اخیر مسئولین رده بالای افغانستان هم از محصولات کشاورزان دیدن می کنند، این رسم بیشتر در شهرهای بزرگ بخصوص کابل رونق دارد.

نوعی آجیل به نام هفت میوه افغان ها در زمان عید نوروز برای پذیرایی از مهمانان خود تهیه می نمایند که شامل پسته، فندوق، کشمش و … می شود. افغان ها هم مانند ایرانیان بر سر سفره هفت سین شان سمنو می گذارند و در نوروز آن ها طی مراسم خاصی که دارند از صبح تا عصر به پختن سمنو می پردازند.

نوروز در ترکیه

نوروز در کشورهای دیگر به ترکیه هم رسیده است. مردم ترکیه نیز از زمان های قدیم عید نوروز و فرا رسیدن آن را جشن می گرفته اند. در تاریخچه نوروز در کشور ترکیه آمده است که در زمان های گذشته حکیم باشی دربار معجونی را با ترکیب کردن ۴۰ ماده غذایی مختلف تهیه می کرده که باعث شفای دردهای پادشاه و درباریان می شده است. نوروز در ترکیه نمادی از اتحاد و همبستگی است و از همین رو بسیاری از مردم ترکیه هنوز هم اهمیت خاصی برای آن قائل می شوند.

نوروز در ترکیه

نوروز در آذربایجان

عید نوروز در کشورهای دیگر شامل حال کشور آذربایجان نیز می شود. در واقع نوروز یکی از بزرگ ترین جشن های مردم آذربایجان به حساب می آید. یکی از رسم های زیبای مردم این کشور سرودن ترانه های خاص و زیبا برای نوروز است. بسیاری از مردم آذربایجان در نزدیکی عید نوروز لباس های نو می خرند و خانه تکانی می کنند. جالب است بدانید که در آذربایجان نیز سفره هفت سین از اهمیت والایی برخوردار است و مردم از روزها قبل به دنبال این هستند که لوازم لازم برای چیدن سفره هفت سین را جور کنند.

نوروز در آذربایجان

  • پیش از فرا رسیدن ایام نوروز کارهایی همانند ایرانیان مانند خریدن لباس نو، خانه تکانی و بسیاری دیگر را نیز انجام می دهند.
  • پختن و سرو سمنو از مهم ترین آداب در هنگام نوروز و در آذربایجان می باشد، سمنو نشانه ی برکت است.
  • آذری ها خانواده های داغ دار را در ایام نوروز از یاد نمی برند، به دیدار آن ها می روند و با هم به زیارت قبر های خویشاوندان از دست رفته می روند.

نوروز در قزاقستان

نوروز در کشورهای دیگر،‌ در قزاقستان نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. مردم قزاق عید نوروز را یک عید مقدس و خاص در نظر می گیرند. اگر در روز اول عید نوروز باران یا برف ببارد نشانه این است که سال پر برکتی در انتظار همه خواهد بود. پوشیدن لباس های نو و رنگ روشن از رسومات دیگر مردم این کشور برای عید نوروز است. یکی از رسم های جالب مردم قزاق در عید نوروز روشن کردن شمع در بالای درگاه خانه هایشان است.

نوروز در قزاقستان

مردم این کشور حتما قبل از رسیدن عید نوروز خانه تکانی می کنند و معتقدند که خانه تمییز در ابتدای سال بدبختی ها و مریضی ها را تا پایان سال از خانه دور می کند. یکی دیگر از رسوم جالب مردم قزاق در عید نوروز پخت غذایی خاص با گوشت است. معمولا دخترها با پختن این غذا و بردن برای یک فرد خاص، به طور غیر مستقیم علاقه خود را به آن فرد نشان می دهند.

  • در قزاقستان مردم سعی می کنند در نوروز لباس های تمیز و سفید رنگ بپوشند و در میهمانی ها شانه هایشان را به نشانه ی دوستی به هم می زنند.
  • قزاق ها در نوروز یک نوع آش خاص دارند که آن را پخته و به هم تعارف می کنند، به این آش کوژه» می گویند».
  • برگزاری مسابقه های قدیمی و اصیل در قزاقستان رواج دارد و انواع مسابقه های گوناگون در این دیار برپا می گردد.

عید نوروز در ازبکستان

همانطور که قبل تر نیز اشاره کردیم نوروز در کشورهای دیگر به جز ایران نیز رواج دارد. ازبکستان یکی دیگر از کشورهایی است که نوروز در آن جشن گرفته می شود. کشور ازبکستان در گذشته بخشی از ایران بوده است و به همین دلیل زبان مردم این کشور فارسی تاجیک است. همین مسئله باعث نزدیکی فرهنگ دو کشور است و از همین رو عید نوروز در این کشور از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. از سال ۲۰۱۰ عید نوروز در ازبکستان به رسمیت شناخته شده و به عنوان یک جشن ملی برگزار می شود.

نوروز در ازبکستان

در عید نوروز ازبک ها جشن ها و نمایش های زنده ی خیابانی برپا می کنند و تقریبا از چند روز پیش از فرارسیدن نوروز در کوچه و خیابان های کشور ازبکستان فستیوال ها و رقص و آوازهایی را در خیابان ها می توانید شاهد باشید.

  • یکی از رسم های جالب ازبک ها به مناسبت عید نوروز کاشتن نهال و توجه به پاکیزگی محیط پیرامون است که از آداب قابل توجه و محسوس در این ایام است.
  • پختن سمنو و چشیدن این خوراکی خوشمزه در ازبکستان نیز رواج دارد، ازبک ها گاهی در سمنو سنگ ریزه می ریزند و اعتقاد دارند این کار نشان دهنده ی مشکلاتی است که در زندگی با آن رو به رو خواهیم شد.
  • ازبک ها هم رسم دارند که برای عید نوروز سبزه پرورش دهند.

عید نوروز در پاکستان

نوروز در کشورهای دیگر، در پاکستان نیز رواج دارد. مردم پاکستان به عید نوروز و روز اول آن عالم افروز می گویند. عالم افروز به مهنای تازه رسیده است. دلیل این نام گذاری اعتقاد مردم پاکستان به این باور است که در نوروز همه چیز در دنیا درخشان تر و روشن تر می شود. مردم پاکستان به ادب اهمیت زیادی می دهند و سعی می کنند که هیچ حرف نامناسبی را در روز اول عید بر زبان نیاورند. شعرهایی به  زبان دری، اردو و حتی عربی توسط شاعران پاکستانی به مناسبت عید نوروز گفته و خوانده می شود.

عید نوروز در پاکستان

  • مردم پاکستان هم نیز همانند ایرانیان با فرارسیدن ایام نوروز اقدام به خانه تکانی و رفت و روب خانه هایشان می نمایند.
  • از خصوصیات بازر نوروز در پاکستان برپایی مسابقات کهن است، مسابقه هایی چون اسب دوانی و کشتی است.
  • خریدن و پوشیدن لباس های نو و رنگارنگ در میان اقوام پاکستان هم از رسوم ایام عید محسوب می شود، که این مورد هم شبیه به ایرانیان است.
  • پاکستانی ها خوراکی هایی شیرین مانند حلوا، شکلات، ادو، گلاب حامن، رس ملائی، برفی، شکم پاره، کریم رول، سوهن حلوا و شیرینی به یکدیگر تعارف می کنند و آمدن فصل بهار را نوید می دهند.

عید نوروز در هندوستان

نوروز در کشورهای دیگر به هندوستان نیز رسیده است. شاید برایتان جال باشد که بدانید اتفاقا نوروز برای هندی ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از آن جایی که طبق مطالعات انجام شده، هندی ها و ایرانی جز اقوام آریایی بوده اند می توان دلیل شباهت های زیاد مراسم نوروز در کشورمان به هند را توجیح کرد.

جمع بندی

علاوه بر کشورهایی که تا به حال نام بردیم عید نوروز در کشورهای دیگر نیز رواج دارد. از جمله این کشورها می توان به تانزانیا، عراق، کوزوو، ترکمنستان، قرقیزستان، آلبانی، ارمنستان و بسیار دیگر اشاره کرد. این مسئله نشان از گستردگی فرهنگ ایران باستان در زمان های گذشته دارد و گواه این موضوع است که فرهنگ مردم ایران بر روی بسیاری از کشورها تاثیر گذار بوده است. البته باید به این نکته توجه کنید که بسیاری از کشورهای نام برده شده زمانی جزیی از خاک ایران بوده اند و همین مسئله می تواند دلیل این باشد که هنوز هم عید نوروز در بین مردم آن ها رواج دارد. نوروز نمادی از رسیدن فصل بهار است و بسیاری معتقدند که به همه چیز در این ایام یک جان دوباره بخشیده می شود و دلیل سرسبزی و تازگی همه چیز نیز همین است.

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر