فیلم های ایرانی | فیلم ساخته شده از روی رمان
7 فیلم معروف ایرانی که از روی آثار ادبی مشهور ساخته شدند!
خیلی از فیلم های خارجی رو میشناسیم که بر اساس کتاب یا رمان مشهوری ساخته شدند اما میدونستین برخی از معروف ترین فیلم های ایرانی هم از روی یک کتاب یا رمان برداشته شدند؟ با ما همراه باشید تا این فیلم ها رو بشناسید!
رمان ها و داستان ها همیشه منبع خوبی برای فیلم سازان بودند. فیلم های خارجی زیادی را می شناسیم که از کتاب ها اقتباس شدند. این موضوع در مورد فیلم های ایرانی هم وجود دارد. کتاب های مشهوری که منبع خوبی برای ساخت بهترین فیلم های ایرانی بودند اما خبر نداشتیم. در این مقاله به معرفی فیلم های ایرانی معروفی که از کتابی مشهور تأثیر گرفتهاند، میپردازیم.
ناخدا خورشید ساختهی ناصر تقوایی
کتاب: داشتن و نداشتن اثر ارنست همینگوی
ارنست همینگوی نویسنده آمریکایی که در ایران او را بیشتر با رمان پیرمرد و دریا میشناسند در سال ۱۹۳۷ رمان داشتن و نداشتن را نوشت. این رمان داستان زندگی ناخدایی به نام هری مورگان را روایت میکند که برای گذران زندگی مجبور است به کارهای غیرقانونی دست بزند. این داستان یکی از بهترین ارنست همینگوی است که به شکل ویژه به مسئله انسان، زندگی و کرامت او میپردازد. این رمان در سال ۱۳۶۵ خورشیدی منبع الهام کارگردان بنام ایرانی یعنی ناصر تقوایی شد که فیلم ناخدا خورشید را با برداشتی آزاد از این داستان بسازد.
ناخدا خورشید داستان ناخدای کارکشتهای را روایت میکند که بار قاچاق لنج او توقیف میشود و در پی کشمکشهایی در داستان او به ماجرایی سیاسی کشیده میشود. ناخدا خورشید یکی از فیلمهای محبوب ایرانی است که بازیهای خوب بازیگران از نقاط مثبت آن است.
- بازیگران: داریوش ارجمند، علی نصیریان، سعید پورصمیمی و فتحعلی اویسی
تردید ساختهی واروژ کریم مسیحی
کتاب: هملت اثر ویلیام شکسپیر
داستان هملت، داستان کشمکشهای درونی و بیرونی شاهزادهای فیلسوف است. در سراسر دنیا آثار بسیاری از این شاهکار ساخته شده است و در ایران نیز سوای تئاترهایی که روی صحنه رفته، فیلمی نیز در سال ۱۳۸۷ خورشیدی به نام تردید ساخته شده که برداشتی آزاد از داستان هملت است.
کارگردانی و نویسندگی این فیلم را واروژ کریم مسیحی کارگردان و تدوین گر کهنهکار ایرانی بر عهده داشت. داستان فیلم، داستان جوانی به نام سیاوش است که پس از مرگ پدرش در مواجهه با عمویش که عنان امور را به دست گرفته و مادرش و البته عشق دچار تردیدها و شکهایی میشود که همه حسها به فهمیدن نحوه مرگ پدرش منجر میشود.
- بازیگران: بهرام رادان، ترانه علیدوستی، علیرضا شجاع نوری، محمد مطیع و مهتاب کرامتی
فروشنده ساختهی اصغر فرهادی
کتاب: مرگ فروشنده اثر آرتور میلر
مرگ فروشنده یکی از مشهورترین نمایشنامههای آمریکایی آرتور میلر نویسنده شهیر آمریکایی است. او این کتاب را در سال ۱۹۴۹ منتشر کرد. داستان مرگ فروشنده، داستان ویلی لومان فروشندهای سالخورده است که در کار خود دیگر موفق نیست و در خانواده خود نیز با مشکلاتی روبرو است.
در سال ۱۳۹۴ اصغر فرهادی کارگردان پرآوازه ایرانی یکی از فیلمهای پرافتخار ایران به نام فروشنده را با برداشتی آزاد از این نمایشنامه ساخت. فیلم فروشنده یکی از فیلمهای ایرانی برنده جایزه اسکار است. این فیلم داستان زوجی جوانی به نامهای عماد و رعنا را روایت میکند که پس از نقلمکان به خانهی جدید خود درگیر مسائلی میشوند که زندگی آنها را تحتالشعاع قرار میدهد. فروشنده اصغر فرهادی هرچند بهصورت مستقیم به داستان مرگ فروشنده میلر اشاره ندارد اما نشانهها و رگههایی از این نمایشنامه در این فیلم بهخوبی به چشم میآید.
- بازیگران: شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، فرید سجادی حسینی و مینا ساداتی
اینجا بدون من ساختهی بهرام توکلی
کتاب: باغ وحش شیشهای اثر تنسی ویلیامز
نمایشنامه باغ وحش شیشهای نوشتهی تنسی ویلیامز، یکی از آثار مشهور جهان در عرصه ادبیات است. باغ وحش شیشهای در سال ۱۹۴۴ نگاشته شده است. داستان نمایشنامه، داستان خانوادهای را روایت میکند که پدر خانواده فرد بیمسئولیت است و خانواده را رها کرده و بار زندگی را بر دوش آماندا مادر خانواده گذاشته است. فرزندان خانواده تام (پسر خانواده) و لورا (دختر خانواده) نیز از نظر روانی شرایط مطلوبی ندارند؛ بهخصوص دختر خانواده که دچار نقصی مادرزاد در پایش است. این خانواده مشغول زندگی روتین خود هستند تا اینکه دوست تام به خانهی آنها وارد میشود.
در سال ۱۳۹۰ نیز فیلمی ایرانی به کارگردانی بهرام توکلی اکران شد که در آن با برداشت مستقیم از نمایشنامه باغ وحش شیشهای، داستان خانواده سهنفره روایت میشود که در آن درست مانند نمایشنامه ما با یک خانواده سهنفره مواجه هستیم. زندگی آنها پیش از ورود رفیق پسر خانواده به جمعشان معمولی پیش میرود تا اینکه رضا دوست احسان وارد خانه میشود و یلدا دختر خانواده او را میبیند.
- بازیگران: فاطمه معتمدآریا، صابر ابر، نگار جواهریان و پارسا پیروزفر
6 تا از ترسناک ترین فیلم های سینمایی ایران + ویدئو
داش آکل ساختهی مسعود کیمیایی
کتاب: داش آکل اثر صادق هدایت
یکی از کتابهای مشهور صادق هدایت نویسنده مشهور ایرانی، کتاب سه قطره خون است. در این کتاب داستانی به نام داش آکل جا گرفته است. داستان داش آکل، داستان جوانمرد مشهور شیرازی است. آکل در شهر رقیب و دشمنی دیوصفت به نام کاکا رستم دارد. کاکا رستم درصدد مقابله با اوست و در این هنگام داش آکل پس از مرگ یکی از بزرگان شهر وصی او و سرپرست دخترش میشود.
در سال ۱۳۵۰ نیز مسعود کیمیایی کارگردان صاحب سبک ایرانی از روی این اثر جاودان صادق هدایت، فیلمی میسازد که به یکی از بهیادماندنیترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران بدل میشود. داستان فیلم دقیقاً از روی داستان کتاب ساخته شده و صرفاً دیالوگهای فیلم بازنویسی و وجه سینمایی گرفته است.
بازیگران: بهروز وثوقی، بهمن مفید، ژاله علو و مری آپیک
سنتوری ساختهی داریوش مهرجویی
کتاب: عقاید یک دلقک اثر هاینریش بل
هاینریش بل در سال ۱۹۶۳ یکی از شاهکارهای ادبیات جهان را به رشته تحریر درآورد. این کتاب که در سال ۱۹۷۳ جایزه نوبل ادبیات را برای این نویسنده به ارمغان آورد، عقاید یک دلقک نام دارد. این کتاب، داستان دلقکی مغموم و سرخورده به نام هانس که معشوقهاش رهایش کرده را روایت میکند. او با خانوادهاش نیز ارتباط خوبی ندارد و در یک تنهایی عمیق بهمرور خاطرات خود میپردازد و زندگی خود را مرور میکند.
در سال ۱۳۸۵ خورشیدی نیز داریوش مهرجویی کارگردان بنام ایرانی برداشتی آزاد و بومیشده از داستان این کتاب داشت و فیلم سنتوری را ساخت. این فیلم فرصت اکران نیافت اما همواره از محبوبترین آثار داریوش مهرجویی به شمار میرود. داستان این فیلم داستان نوازنده جوان به نام علی را روایت میکند که پس از جدا شدن از خانواده و شهرت در عرصه موسیقی با دختری به نام هانیه آشنا میشود و پس از گرفتاری در دام اعتیاد کم کم زندگی خود را از دست رفته میبیند و عشق خود را نیز از دست میدهد.
- بازیگران: بهرام رادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان و رویا تیموریان
سارا ساخته داریوش مهرجویی
کتاب: خانه عروسک اثر هنریک ایبسن
این کتاب یکی از مشهورترین آثار هنریک ایبسن غول ادبیات نروژ است. او این کتاب را در سال ۱۸۷۹ نوشت. داستان این نمایشنامه، داستان زنی است عصیانگر به نام نورا را بیان میکند که در زندگی با همسر حقوقدان خود دچار مشکل است و کشمکشهایی برای رفع مشکلات خود و استقلالش دارد.
در سال ۱۳۷۱ نیز داریوش مهرجویی فیلمی به نام سارا میسازد که این فیلم تأثیر مستقیم از داستان خانه عروسک است. فیلم سارا به دلیل پرداختن به موضوع زنان یکی از آثار شاخص مهرجویی است. داستان فیلم، داستان سارا است که برای جبران مخارج بیماری همسرش حسام، تلاش میکند و زمانی که قدر نمیبیند بهناچار مجبور است خانه را ترک کند. داستان فیلم سارا یکی از آثار برجسته سینمای ایران درباره زنان است.
- بازیگران: نیکی کریمی، امین تارخ و خسرو شکیبایی
از دیگر فیلمهای ایرانی نیز میتوان به فیلمهای زیر اشاره کرد:
- مهمان مامان ساخته داریوش مهرجویی؛ کتاب مهمان مامان نوشته هوشنگ مرادی کرمانی
- درخت گلابی ساخته داریوش مهرجویی؛ کتاب جایی دگر نوشته گلی ترقی
- گاو ساخته داریوش مهرجویی؛ کتاب گاو نوشته غلامحسین ساعدی
- تنگسیر ساخته امیر نادری؛ کتاب تنگسیر نوشته صادق چوبک
- خاک ساخته مسعود کیمیایی؛ کتاب آوسنه باباسبحان نوشته محمود دولتآبادی
- گاوخونی ساخته بهروز افخمی؛ کتاب گاوخونی نوشته مدرس صادقی
- شازده احتجاب ساخته بهمن فرمان آرا؛ کتاب شازده احتجاب نوشته هوشنگ گلشیری
- شبهای روشن ساخته فرزاد مؤتمن؛ کتاب شبهای سپید نوشته داستایوفسکی
- پل خواب ساخته اکتای براهنی؛ کتاب جنایت و مکافات نوشته داستایوفسکی
- پری ساخته داریوش مهرجویی؛ کتاب فرانی و زونی نوشته سالینجر
ارسال نظر