آبگوشت سنتی | آبگوشت آجیل | آبگوشت مرغ | آبگوشت بزباش
ناهار امروز: 6 آبگوشت سنتی ایرانی به روش دیزی سراها + طرز تهیه
آبگوشت جزو محبوب ترین غذاهای ایران است که از قدیم شهرت دارد و در چند نوع مختلف درست می شود. در ادامه طرز تهیه آن را قرار دادیم.
بدون شک آبگوشت را می توان در رده محبوب ترین غذاهای ایرانی دانست. آبگوشت حتی در بین توریست های ایران هم شهرت زیادی دارد. آبگوشت تنوع زیادی داشته و در شهرهای مختلف، با مواد اولیه متفاوتی تهیه می شود. در ادامه انواع آبگوشت را آموزش داده ایم.
۱. طرز تهیه آبگوشت سنتی ایرانی
آبگوشت سنتی که همه ما با آن آشنا هستیم، در ظرف سنگی مخصوص یا در قابلمههای معمولی پخته میشود. سپس آب را از سایر ترکیبات جدا کرده و همراه با نان به شکل مشهور تلیت میخورند. باقی مواد همراه با هم به صورت کوبیده با نان سرو میشود.
آبگوشت سنتی
- تعداد نفرات ۴ نفر
- زمان آمادهسازی ۳۰ دقیقه
- زمان پخت ۳ الی ۴ ساعت
- میزان سختی متوسط
مواد اولیه برای تهیه آبگوشت سنتی
برای تهیه آبگوشت سنتی ، ابتدا مواد اولیه زیر را آماده کنید:
- گوشت آبگوشتی ۴۰۰ گرم
- نخود نصف پیمانه
- لوبیا سفید نصف پیمانه
- سیب زمینی متوسط ۲ عدد
- پیاز متوسط ۲ عدد
- گوجه فرنگی ۲ عدد
- رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
دستور پخت آبگوشت سنتی ایرانی
در ادامه نحوه درست کردن آبگوشت سنتی را به صورت مرحله به مرحله آموزش میدهیم:
- مرحله اول: حبوبات شامل نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کرده و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شده و زمان پخت آنها نیز کاهش یابد.
- مرحله دوم: مقدار کمی روغن در قابلمه ریخته و گوشت را تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- مرحله سوم: حبوبات را نیز به گوشت اضافه کرده و هم بزنید. در این مرحله حبوبات را کمی با گوشت تفت دهید.
- مرحله چهارم: گوجه فرنگی و پیاز را پوست گرفته، به چند قسمت بزرگ تقسیم کرده و داخل قابلمه بیندازید.
- مرحله پنجم: حدود ۷ پیمانه آب جوش اضافه کرده و شعله را زیاد کنید تا آب در ترکیب با مواد دوباره به جوش آید. سپس شعله را کم کنید و اجازه دهید تا آبگوشت به آرامی پخته شود.
- مرحله ششم: در نیم ساعت پایانی پخت آبگوشت، سیب زمینی را به قابلمه اضافه کنید. در همین مرحله چربی را خارج کرده و به همراه پیاز پخته شده بکوبید و دوباره داخل قابلمه آبگوشت بریزید.
- مرحله هفتم: رب گوجه فرنگی را در یک تابه کوچک به همراه کمی روغن تفت دهید تا خامی رب گرفته شود. سپس زردچوبه و فلفل را به رب اضافه کرده و کمی دیگر تفت دهید.
- مرحله هشتم: مخلوط رب گوجه فرنگی و ادویهها را به همراه نمک به آبگوشت اضافه کرده و هم بزنید. اجازه دهید تا ۳۰ دقیقه دیگر آبگوشت روی شعله ملایم بپزد و سپس آن را سرو کنید.
نکته: برای اینکه زمان پخت این غذا کمتر شود، تهیه آبگوشت در زودپز گزینه مناسبی است.
۲. طرز تهیه آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش یکی دیگر از معروفترین آبگوشتهای ایرانی است که در شهرهای مختلفی مثل همدان، اصفهان، تهران، مشهد، قم، اراک، آذربایجان و کرمان طبخ میشود.
مواد لازم
- لوبیا سفید ۲ پیمانه
- گوشت ۱۵۰ گرم
- پیاز ۲ عدد
- سبزی مناسب (تره، شنبلیله و جعفری) ۵۰۰ گرم
- برنج ۱/۵ پیمانه
- نمک، فلفل و ادویه به مقدار لازم
این آبگوشت رنگ زرد تا سبز دارد و بسیار معطر است. روش سرو آن نیز مانند آبگوشت معمولی، به صورت آب جدا و کوبیده جدا یا به صورت ترکیبی است. از سوی دیگر، این غذا همچون اشکنهی بدون گوشت و کال جوش غذای محلی اصفهان بوده و جزو مشهورترین غذاهای این شهر به حساب میآید؛ بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم حتما پخت آن را در برنامه خود قرار دهید!
۳. نحوه تهیه آبگوشت آجیل
یکی از آبگوشتهای بسیار مقوی با ارزش غذایی بالا که در ترکیب آن از انواع آجیل استفاده میشود، آبگوشتی موسوم به همین نام، یعنی آبگوشت آجیل است.
مواد اولیه
- پیاز 1 عدد
- سیب زمینی 2 عدد
- گوشت 1 کیلو
- پسته، بادام، گردو و فندق هر کدام 4/1 پیمانه
- رب گوجه فرنگی 2 قاشق سوپ خوری
- گوجه فرنگی 1 عدد
- گندم پوست کنده 2 قاشق سوپ خوری
- جو پوست کنده 2 قاشق سوپ خوری
- نخود 4/1 پیمانه
- لپه 2 قاشق سوپ خوری
- زعفران دم کرده به میزان لازم
- زردچوبه، فلفل سیاه، نمک و دارچین به میزان لازم
برای طرز تهیه آبگوشت آجیل به مواد اولیه بسیار زیادی احتیاج دارید که از جمله این مواد اولیه میتوان به گوشت سرسینه، مغز گردو، لوبیا، مغز پسته، مغز بادام درختی، سیب، به، آلو، قیسی، گوجه برغانی، سیب زمینی، فلفل، پیاز، زردچوبه، زعفران، سرکه قند، نمک، زیره و… اشاره کرد. جالب است بدانید که این آبگوشت را در شهرهایی مانند قزوین، قم و اراک برای تازه دامادها طبخ کرده و به عنوان یک غذای مقوی به آنها میدهند.
۴. نحوه تهیه آبگوشت بزقرمه
بزقورمه یا بزقرمه از جمله آبگوشتهای خوشمزه ایرانی است که در نقاط مختلف کشور پخته میشود. ترکها، قشقاییها و مردم کرمان این آبگوشت را طبخ میکنند.
مواد اولیه
- گوشت گوسفند 400 گرم
- پیاز متوسط 1 عدد
- سیب زمینی 1 عدد
- نخود 200 گرم
- سیر حبه 5 عدد
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
- پیاز داغ و نعناع داغ برای تزئین به مقدار کافی
طرز تهیه
در طرز تهیه آبگوشت بزقرمه کرمانی، مراحل زیر را در نظر داشته باشید:
- مرحله اول: پیش از هر چیزی لازم است که حتما از شب قبل، نخودها را در آب خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود. با خیس کردن نخودها، پوست آنها ورم کرده و میتوان به راحتی پوست را از بافت اصلی نخود جدا کرد. برای انجام این کار، کافی است که با دست روی پوست بکشید تا به راحتی جدا شود.
- مرحله دوم :نخودها را در یک ظرف آب ریخته و روی شعله بگذارید تا به مرحله نیم پخت برسند.
- مرحله سوم: پیازها را نیز نگینی خرد کرده و خوب تفت دهید تا رنگ آنها طلایی شود.
- مرحله چهارم :پیش از آن که رنگ پیازها به طور کامل تغییر کند، سیر را نیز رنده کرده و به پیاز اضافه کنید. کمی زردچوبه به سیر و پیاز اضافه کنید تا رنگ و طعم بهتری به خود بگیرد.
نکته: دقت داشته باشید که سرخ کردن بیش از حد سیرها، موجب تلخی آنها شده و مزه غذا را تغییر میدهد.
- مرحله پنجم: گوشت را که از قبل شسته و خرد کردهاید، به سیر و پیاز اضافه کرده و تفت بدهید تا رنگ آن تغییر کند. دقت داشته باشید که بیش از حد تفت دادن گوشت، باعث سفتی آن خواهد شد.
- مرحله ششم: پس از آن که گوشت تغییر رنگ داده و رنگ آن به قهوهای تغییر کرد، نخودهایی که از قبل نیم پز کرده بودید را اضافه کرده و آب نیز داخل ظرف بریزید تا مواد شروع به پختن کنند.
- مرحله هفتم :یک سیب زمینی را نیز پوست کنده و خرد کنید و به این مواد در حال پخت، اضافه نمایید.
نکته: بهتر است که زمان بیشتری برای پخت آبگوشت بزقرمه در نظر بگیرید تا به آرامی و روی شعله ملایم پخته و به خوبی لعاب بیندازد.
- مرحله هشتم: پس از آن که گوشت و دیگر محتویات آبگوشت، به خوبی پخت، به وسیله گوشت کوب، به خوبی آنها را بکوبید تا بافتی یکدست پیدا کنند.
- مرحله نهم: در مرحله آخر از طرز تهیه آبگوشت بزقرمه، گوشت کوبیده بزقرمه را در ظرفی مناسب ریخته و روی آن را با نعناع داغ و پیاز داغ تزیین کنید. همین طور شما میتوانید از کمی کشک برای شکل دادن به تزیینات روی آبگوشت استفاده کنید.
۵. طرز تهیه آبگوشت مرغ
آبگوشت مرغ یک غذای سالم و مقوی است که بیشتر در شهرهای کرمانشاه و اردبیل طرفدار داشته و تهیه میشود.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت مرغ
- مرغ ۵ تکه
- پیاز ۱ عدد
- لیمو امانی ۲ عدد
- نخود یا لپه ۱/۲ فنجان
- زردچوبه ۱/۲ قاشق چایخوری
- نعناع ۱/۲ قاشق چایخوری
- سیب زمینی ۱ عدد
- نمک و فلفل به مقدار لازم
آماده کردن مواد
در اولین مرحله از طرز تهیه آبگوشت مرغ ابتدا پیاز را در روغن تفت دهید. نخود را که از ۲۴ ساعت قبل خوب در آب خیس خورده و نفخش گرفته شده را اضافه کرده و به مدت ۳ دقیقه تفت دهید مواد را از ظرف خارج کنید و کنار بگذارید.
پخت آبگوشت مرغ
اکنون برشهای مرغ را در همان روغن تفت دهید. نعناع خشک، زردچوبه و نمک و فلفل چیلی را اضافه کنید. بعد که مواد خوب تفت خوردند، نخود و پیاز سرخ شده را هم داخل قابلمه بریزید. ۴ فنجان آب، لیموی خشک را اضافه کنید. بگذارید روی حرارت متوسط تا رفتهرفته بپزد. در نهایت ۳۰ دقیقه مانده به اتمام پخت آبگوشت، سیب زمینی پوست گرفته شده و لیمو عمانی را هم اضافه کنید و بگذارید خوب داخل قابلمه بپزد. این غذا به طور سنتی با سبزیجات تازه مانند پیازچه، تربچه، نعناع، پیازچه و پیاز خام یا ترشی سرو میشود.
۶. نحوه تهیه آبگوشت قنبید
آبگوشت قنبید یکی از غذاهای سنتی قم است. احتمالا این آبگوشت با تمام آبگوشتهای دیگری که تابه حال میل کردهاید، برای شما متفاوت خواهد بود.
مواد لازم
- گوشت گوسفندی نیم کیلوگرم
- کلم قمری ۲ عدد
- پیاز ۱ عدد
- لوبیا سفید ۲۰۰ گرم
- گندم پرک ۱۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی ۲ قاشق سوپ خوری
- پودر لیمو عمانی ۱ قاشق سوپ خوری
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
استفاده از کلم قمری یا به قول قومیها قنبید، باعث شده تا متفاوت از هر نوع آبگوشت دیگری باشد. قمیها بر این باور هستند که این کلم به دلیل خواص زیاد، برای سلامت بدن مفید بوده که البته این باور آنها درست است. در طرز تهیه آبگوشت قنبید از کلم قمری همراه با پیاز، لوبیا سفید، گندم پوستکنده، گوشت گوسفندی، رب گوجه فرنگی و لیمو عمانی استفاده میشود.
بسیار عالی👏👏👏👏