آموزش آش های ایرانی | درست کردن انواع آش ایرانی
طرز تهیه 6 آش پرطرفدار و مقوی برای ماه رمضان!
در ادامه درست کردن 6 آش پرطرفدار را آموزش داده ایم که برای ماه رمضان و وعده شام بسیار مناسب هستند.
آش عضو جدانشدنی سفره ما ایرانی هاست، چه وعده افطار و سحر باشد و چه شام... برای ما محبوب و لذیذ است. برخی از آش ها طرفداران بیشتری دارد و برای سفره افطار هم پیش غذای بسیار عالی است. در ادامه طرز تهیه 6 آش پرطرفدار ایرانی را برای شما قرار دادیم.
آش برنج
یکی از انتخابهای شما برای افطار و سحری این آش خوشطعم و ساده است که در کنار سادگی، مواد مغذی مفیدی را در این دو وعدهی افطار و سحری برای شما فراهم میکند که از ضعف، تا حد امکان جلوگیری کنید.
مواد لازم برای درست کردن آش برنج
شما برای درست کردن آش برنج به این مواد اولیه نیاز دارید:
- برنج
- عدس
- پیاز
- گوشت چرخکرده
- سبزی آش
چگونه این آش مقوی را درست کنید
ابتدا برنج و عدس را در یک قابلمه بپزید. سپس، سبزی آش را به آن اضافه کنید. گوشت چرخکرده را با پیاز بپزید و سپس به ترکیب بالا بیفزایید. باید به آن زمان دهید تا مواد به خوبی با هم بپزند. در نهایت، آش برنجی خواهید داشت که به اندازهی کافی مقوی است و میتواند وعدههایی که در طول روز کنار گذاشتهاید را جبران کند. سفرهی افطاری شما با آش برنج تکمیل میشود.
آش نخود
یکی دیگر از انتخابهای سادهی شما در این ماه میتواند آش نخود باشد که بیشتر در وعدهی افطاری استفاده میشود. این آش را میتوانید با کمی خلاقیت، به زیبایی در سفرهی افطاری خود جای داده و از مواد مغذی بسیار آن استفاده کنید.
مواد لازم برای درست کردن این آش خوشمزه
شما برای درست کردن این آش، به مواد زیر احتیاج دارید:
- نخود
- هویج
- کرفس
- سیبزمینی
- کدو
- جعفری
- ریحان
- گوجه فرنگی
طرز تهیهی آش نخود
نخود را از شب قبل بخیسانید و اجازه دهید تا نفخ آن گرفته شود. حالا آن را در قابلمه ریخته و بگذارید تا به خوبی بپزد. ترکیب گوجهفرنگی، هویج، کرفس و سیبزمینی را به نخود اضافه کنید. حالا سبزیها را ریز کرده و داخل قابلمه بریزید. وقتی مواد به خوبی با هم ترکیب شدند، آن را با روغن زیتون سرو کنید.
آش شلهقلمکار، یک آش معروف و مجلسی
این آش قدیمی ایرانی که حتما اسم آن به گوشتان خورده است، یکی از انتخابهای سخت در این ماه است که هر کسی نمیتواند آن را به خوبی بپزد؛ اما طعم خوشمزه و مواد مغذی آن برای بدن شما لازم است، به همین دلیل هم، ارزش امتحان کردن را دارد. سعی کنید آن زحمت را به جان بخرید و این آش را بپزید.
مواد لازم برای آش شله قلمکار
- گوشت گوساله 500 گرم
- سبزی آش خرد شده 500 گرم
- نخود 1 پیمانه
- عدس 1 پیمانه
- برنج نیم دانه 1/2 پیمانه
- گندم 1/2 پیمانه
- لوبیا چیتی 1/2 پیمانه
- پیاز 4 عدد
- سیر 2 حبه
- سیر داغ به میزان لازم
- پیاز داغ به میزان لازم
- نعنا داغ به میزان لازم
- نمک، فلفل، زرد چوبه به میزان لازم
دستور پخت آش شله قلمکار
1. حبوبات را بنا به زمان پختشان شسته و داخل کاسه ای می ریزیم و از 24 ساعت قبل از پخت آش با آب خیس کرده و در این زمان چندین بار آب آن را عوض می کنیم.
2. گوشت را داخل قابلمه مناسبی ریخته و به همراه سیر و یک عدد پیاز خلالی شده به آن می افزاییم به همراه کمی فلفل، زردچوبه و آب اجازه می دهیم تا کاملا پخته شود.
3. ابتدا نخود را به همراه چند قاشق پیاز داغ و 8 لیوان آب روی حرارت گذاشته اجازه دهید تا کاملا پخته شود. نخود که نیم پز شد، لوبیا چیتی را افزوده و اجازه دهید تا لوبیا هم پخته شود، اواسط پخت لوبیا عدس را بیفزایید در نهایت کلیه حبوبات به خوبی پخته و نرم شوند.
4. گندم را به همراه 4 لیوان آب روی حرارت قرار می دهیم تا بپزد. پخت گندم که کامل شد، برنج را افزوده و اجازه می دهیم تا کاملا پخته شود.
5.داخل قابلمه بزرگی آب گوشت پخته شده را ریخته حالا به ترتیب سبزی، حبوبات پخته شده را به همراه گندم و برنج افزوده و اگر میزان آب آش کم بود کمی آب افزوده زیرا تا زمان جا افتادن آش دوباره تبخیر می شود.
6. حالا گوشت پخته شده را با دست ریش ریش کرده مقدار کمی برای تزئین گذاشته و باقی مانده را به همراه 5 قاشق غذاخوری پیاز داغ داخل آش می ریزیم. این آش شله قلمکار از این مرحله به بعد باید به مدت 2 تا 3 ساعت روی حرارت بماند تا کلا جا افتاده شود بهتر است در این زمان مدام هم زده شود تا نرم و کشدار شود.
7. آش شله قلمکار جا افتاده را در ظرف زیبایی ریخته و با نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ، کشک و گوشت ریش شده تزئین کرده و نوش جان کنید.
آش گندم
مواد لازم برای درست کردن آش گندم
برای درست کردن این آش به مواد زیر احتیاج دارید:
- نخود
- لوبیا چیتی
- گندم پوست کنده
- سبزی آش
- پیاز
- سیر
- نعنا
طرز تهیه آش گندم
ابتدا نفخ نخود و لوبیا را بگیرید. حالا گندم شسته شده را بپزید. سپس نخود و لوبیای پختهشده را به آن اضافه کنید. اجازه دهید تا بهخوبی با هم پخته شوند. سبزی آش را در نهایت به آن افزوده و بگذارید تا مواد، دستبهدست هم دهند. این آش را با پیاز داغ و نعناع داغ سرو میکنند.
آش دوغ
این آش که بیشتر در شهرهایی مثل اردبیل و سرعین درست میشود، انتخاب خوب دیگری برای این ماه خواهد بود. مخصوصا اگر به دنبال پیدا کردن آن حس تازگی بعد از سیر شدن هستید، این آش را برای سحری امتحان کنید.
مواد لازم (مناسب برای ۶ نفر)
- برنج: سه چهارم پیمانه
- نخود خام: ۱ پیمانه
- دوغ ترجیحا محلی: ۲ لیتر
- سبزی آش دوغ: ۴۰۰ میلیگرم
- سیر: ۱ بوته
- تخم مرغ: ۱ عدد
- آرد: ۱ قاشق غذاخوری
- نعنا خشک: ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
طرز تهیه آش دوغ
۱. برنج، تخم مرغ و آرد را در قابلمه بریزید.
۲. هر سه مواد را خوب با هم مخلوط کنید.
۳. حالا دوغ را اضافه کرده و مخلوط کنید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید و مدام هم بزنید تا مخلوط برنج و دوغ به جوش بیاید و دوغ نبُرد.
در این مرحله میتوانید نسبت به ترشی دوغ و غلظت آش، تا یک لیتر آب هم به قابلمه اضافه کنید.
۴. بعد از به جوش آمدن برنج و دوغ، درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا برنج در دوغ بپزد. در این مرحله لازم است هر ۱۰ دقیقه برنج را هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از پخته شدن برنج، سبزی آش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید سبزی ۳۰ دقیقه بپزد. سبزی آش دوغ نباید خیلی ریز خرد شده باشد و این آش نباید سبزی زیادی داشته باشد.
نکته: سبزی آش دوغ شامل گشنیز، تره، برگ سیر و شوید است. اگر برگ سیر نبود، میتوانید از سیر حبهای استفاده کنید. دقت کنید این آش جعفری ندارد و شوید هم بسیار کم در آن ریخته میشود. میتوانید اسفناج و نعنا هم به آن اضافه کنید که در صورت اضافه کردن نعنای تازه، نیازی به ریختن نعنا داغ داخل آش نیست.
۵. وقتی سبزی پخت، نخودهایی که از روز قبل خیس کرده و پختهاید را با نمک و فلفل به آش اضافه کنید.
۶. سیر داغ و نعنا داغ را تهیه کنید و نیمی از سیر را به صورت رنده شده برای داخل آش نگهدارید. برای تهیهی نعنا داغ باید به محض ریختن نعنا در روغن داغ، ظرف را از روی حرارت بردارید تا نعنا تلخ نشود.
۷. نیمی از نعنا داغ و سیر خام رنده شده را به آش اضافه کنید و هم بزنید. آش شما حاضر است.
آش رشته
نامآشناترین آش این لیست، همین آش رشته است که با ترکیبات مفیدی که در خود دارد، از بدن شما نهایت مراقبت را به عمل میآورد. این آش با حبوبات خود از سیستم گوارشی شما، با سبزیجات از بدن شما در مقابل کمخونی محافظت میکند.
مواد لازم (برای ۵ کاسه)
- سبزی آش: ۵۰۰ گرم (شامل مقدار بیشتری گشنیز و اسفناج یا برگ چغندر و مقدار کمتری تره و جعفری)
- نخود: ۱۳۰ گرم (معادل دو سوم پیمانه)
- لوبیا چیتی: ۱۳۰ گرم (معادل دو سوم پیمانه)
- عدس: ۱۰۰ گرم (معادل نصف پیمانه)
- رشتهی آش: ۲۰۰ گرم
- پیاز: ۳ عدد بزرگ
- سیر: ۲ بوته
- نعنا خشک: ۳ قاشق غذاخوری
- آرد (اختیاری): یک قاشق چایخوری
- کشک: به میزان لازم
- زردچوبه، فلفل سیاه و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه آش رشته
۱. پیازها را به صورت نگینی یا خلالی خرد کنید. دو سوم از پیاز خردشده را در روغن سرخ کنید تا کاملا طلائی شود. سپس یک بوته سیر رنده شده را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطر سیر بلند شود.
۲. ادویهها و نمک را به پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید. سپس ۲ لیتر آب جوش روی پیازها بریزید.
۳. سبزی آش را به آب در حال جوش و پیازها اضافه کنید و اجازه دهید ۱ ساعت با در بسته بپزد.
۴. وقتی سبزی آش پخت، حبوبات پخته را به آن اضافه کنید و اجازه دهید نیم ساعت با سبزی جوش بخورند.
نکته: حبوبات آش را باید از شب قبل خیس کنید و پیش از اضافه کردن به آش جداگانه بپزید.
۵. در همین فاصله که حبوبات و سبزی آش در حال پختن هستند، کشک را در قابلمه بریزید، به آن آب اضافه کنید تا به غلظت دلخواه برسد و روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید.
یک سوم باقیمانده از پیاز خردشده را در ظرف کوچکی ریخته و به صورت شناور در روغن زیاد سرخ کنید. وقتی پیازداغ آماده شد، آن را از ظرف خارج و یک بوته سیر پرکشده را در همان روغن سرخ کنید. بعد از آماده شدن سیرداغ آن را هم از روغن خارج کنید. نعنای خشک را در همان روغن بریزید و سریع شعلهی گاز را خاموش کنید تا نعناداغ هم آماده شود.
نکته: برای درست کردن نعناداغ باید شعلهی گاز را پس از ریختن نعنای خشک در روغن خیلی زود خاموش کنید. نعنا خشک سریع میسوزد و تنها کمی حرارت برایش کافی است.
۶. بعد از نیم ساعت که حبوبات همراه سبزی جوشید و سبزی کاملا پخت، رشتههای آشی را به سه قسمت خرد و به آش اضافه کنید. در قابلمه را ببندید و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه رشته کاملا بپزد.
۷. زمانی که رشته کاملا پخت، نیمی از نعنا داغ و کمی از کشک را به آش اضافه کنید. در این مرحله میتوانید کمی از آش را در یک ظرف با آرد مخلوط و به قابلمه اضافه کنید تا لعاب آش بیشتر شود. اما پیشنهاد میکنیم برای جا افتادن آش به جای این کار، یک دمکنی روی در قابلمه قرار دهید و اجازه دهید برای ۳۰ دقیقه آش شما با شعلهی خاموش جا بیفتد و لعابدار شود. در آخر نمک آش را تنظیم کنید.
۸. آش رشته را در ظرف بکشید و روی آن را با کشک، نعنا داغ، پیاز داغ و سیرداغ تزئین کنید.
فواید آش هایی که معرفی کردیم
- در اول متن به این نکته اشاره کردیم که مادهی غذایی که در ماه رمضان استفاده میکنید باید یک سری فاکتور کلیدی داشته باشد، ، در اینجا لیستی از خواص آشهایی که معرفی کردیم را آوردهایم:
- حبوبات، از پوست و موی شما مراقبت کرده و تاثیر خوبی روی سیستم گوارشی شما دارد.
- سبزیجات، ، حاوی آهن هستند و از کمخونی جلوگیری میکنند
- موادی که از آنها استفاده میکنید (مثل پیاز) حاوی آنتیاکسیدانهای بسیار بوده و از بدن شما در برابر التهابات محافظت میکنند
- نشاسته، کربوهیدرات لازم بدن شما فراهم خواهد کرد
ارسال نظر