پخت سبزی با پلو با ماهی | روش پخت سبزی پلو با ماهی
فوت و فن مزه دار کردن انواع ماهی برای سبزی پلو شب عید!
همراه ما باشید تا علاوه بر درست کردن خوشمزه ترین سبزی پلو با ماهی، روش مزه دار کردن انواع ماهی را یاد بگیرید.
سبزی پلو با ماهی از قدیم جزو غذاهای محبوب و پرطرفدار شب عید نوروز بود. هنوز هم در بیشتر خانواده ها و شهرهای ایران، پخت سبزی پلو با ماهی رایج است. در ادامه روش پخت سبزی پلو با ماهی را با انواع ماهی می توانید ببینید.
مواد لازم برای سبزی پلو با ماهی (برای ۸ نفر)
- ماهی حلوا، قزل آلا یا سالمون (هر ماهی که دوست دارید): ۱ و نیم کیلوگرم
- نمک و فلفل سیاه : به مقدار دلخواه
- آرد سفید: به مقدار لازم
- پودر سیر و زردچوبه: به مقدار لازم
- ادویه مخصوص ماهی: به مقدار لازم
- روغن مایع سرخ کردنی: به مقدار لازم
مواد لازم برای تهیه سبزی پلو (برای ۸ نفر)
- برنج: ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
- تره: ۲ دسته
- شوید: ۲ دسته
- جعفری: ۲ دسته
- پیازچه: ۲ دسته
- گشنیز: نصف یک دسته
- نمک: ۲ یا ۳ قاشق چایخوری (یا بیشتر)
- روغن حیوانی یا مایع: به مقدار لازم
نکاتی که باید رعایت کنید
- نکته اول: توجه داشته باشید هر دسته سبزی بعد از پاک کردن و ساطوری خرد کردن برابر با ۴ قاشق غذاخوری و نصف بسته سبزی خرده شده برابر با ۲ قاشق غذاخوری است. برای درست کردن سبزی پلویی، سبزیها را بشویید و بعد از خشک شدن آبشان، آنها را خرد کنید. سپس سبزیها را با هم مخلوط کنید. سبزی پلویی را خیلی ریز و ساطوری خرد نکنید.
- نکته دوم: برای طرز تهیه سبزی پلو با ماهی برای ۴ نفر باید مواد اولیه را نصف کنید.
- زمان آماده سازی مواد: ۳۰ دقیقه
- مدت زمان مورد نیاز برای سرخ کردن ماهی: ۱۰ دقیقه
- مدت زمان پخت سبزی پلو: ۳۰ تا ۴۵ دقیقه
- مراحل طرز پخت ماهی برای سبزی پلو
طرز تهیه سبزی پلو با انواع ماهی
برای درست کردن سبزی پلو با ماهی برای شب عید، برنج را جداگانه دم کنید و ماهی را هم با ادویههای مختلف، آرد و نمک کنید تا بوی زهم ماهی گرفته شود. سپس ماهیها را یا مستقیما در تابه سرخ کنید یا ابتدا آن را در فر گریل کنید و بعد اقدام به سرخ کردن آنها کنید. سبزی پلو با ماهی دو نفره باشد یا برای ۴ نفر یا ۱۰ نفر به همین ترتیب که در ادامه توضیح میدهیم با طعمی عالی آماده میشود.
مرحله اول؛ پاک کردن ماهی
در اولین مرحله از طریقه پخت ماهی اگر ماهی پولک دارد (مثل ماهی حلوا یا ماهی سفید) باید پولکهای ماهی را بگیرید و ماهی را بشورید و در آبکش بگذارید تا آب آن خشک شود. توصیه ما این است که برای سبزی پلو با فیله ماهی، هر ماهی که استفاده میکنید (سالمون، حلوا، شوریده، قزل آلا و …) را به صورت فیله شده و پولک گرفته از ماهی فروشی تهیه کنید.
مرحله دوم؛ مزه دار کردن ماهی و سرخ کردن آن
در دومین مرحله از طرز درست کردن ماهی برای سبزی پلو باید فیلههای ماهی شسته شده که در آبکش آب آنها گرفته شده است را در مخلوط آرد سفید، نمک، فلفل سیاه و ادویه ماهی بغلتانید (به جای ادویه ماهی، اگر در دسترس ندارید، آرد سفید را با نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، کمی پودر زنجیبل، در صورت تمایل نوک قاشق چایخوری دارچین، پودر سیر، و پودر فلفل پاپریکا مزهدار کنید).
هر دو طرف تکههای ماهی را به این مواد آغشته کنید و سپس در روغن داغ در ماهیتابه سرخ کنید. یک نکته طلایی در سرخ کردن و پخت فیله ماهی یا ماهی درسته این است که برای مغز پخت شدن ماهی ابتدا سمت بدون پوست ماهی را روی شعله ملایم و یکنواخت گاز سرخ کنید و وقتی طلایی شد سمت دیگر که پوست دارد را سرخ کنید، به این ترتیب گوشت ماهی جمع نمیشود و به خوبی سرخ و مغزپخت میشود. ماهیهای سرخ شده را کنار بگذارید.
مرحله سوم؛ درست کردن سبزی پلو
در این مرحله از طرز تهیه سبزی پلو با ماهی باید سبزی پلو را درست کنید. برای تهیه سبزی پلو ابتدا سبزیها را بشورید و وقتی خشک شد ساطوری خرد کنید. برنج را در قابلمه بریزید و به اندازه یک بند انگشت آب اضافه کنید (بستگی به نوع برنج شما دارد، اگر برنجتان به صورت کته آب بیشتری میطلبد آب بیشتری استفاده کنید) سپس نمک، روغن و سبزی پلویی را اضافه کنید و وقتی آب برنج کشیده شد به صورت کته به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه روی شعله ملایم گاز دم کنید.
در اواسط پخت سبزی پلو با ماهی در صورت تمایل مقداری پودر دارچین روی سبزی پلو بپاشید تا سبزی پلو خوشبو شود. بعد از دم کشیدن روغن کرمانشاهی (طرز تهیه روغن کرمانشاهی)، روغن جامد یا مایع را گرم کنید و برنج را روغن بدهید و همراه با ماهی سرخ کرده سرو کنید. نوش جان!
طرز تهیه ماهی در فر
یک روش دیگر برای اینکه ماهی مزهدار شده کاملا مغز پخت و نرم شوند، این است که ماهیها را قبل از سرخ کردن و بعد از اینکه با ادویهها طعمدار کردید، به مدت ۱۰ دقیقه در سینی گریل قرار داده و داخل فر بگذارید. میتوانید اجازه دهید روی ماهیها کمی طلایی شود. سپس آنها را بیرون بیاورید و در تابه با مقداری روغن سرخ کنید.
فوت و فن مزهدار کردن انواع ماهی + ادویه انواع ماهی
1- روش مزهدار کردن ماهی سرخو
طرز تهیه ماهی سرخو هم به همین ترتیب گفته شده در این دستور است. اما برای مزهدار کردن ماهی سرخو به این ترتیب عمل کنید.
ادویه ماهی سرخو شامل:
- تخم گشنیز: ۱ قاشق چایخوری
- پودر سیر:۱ قاشق چایخوری
- پودر پیاز: ۱ قاشق چایخوری
- پودر فلفل پاپریکا: ۱ قاشق چایخوری
- رزماری خشک: ½ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه: ½ قاشق چایخوری
- نمک: ۱ قاشق چایخوری (اگر مقدار ادویههایی که مخلوط کردید زیاد بود همه آن را به کار نبرید و برای دفعات بعدی نگه دارید)
2- روش مزهدار کردن ماهی قزل آلا
طرز تهیه و مزهدار کردن ماهی قزلآلا برای سرخ کردن در ماهیتابه یا فر یا کباب کردن ماهی قزلآلا هم به این ترتیب است اما یک روش مزهدار کردن ماهی قزلآلا به روش حرفهای به این صورت است که برای مزهدار کردن ۲ عدد ماهی قزل آلا به این مواد نیاز دارید:
- آب پیاز: ۱ عدد (ابتدا ماهی را با آب پیاز و زعفران دم کرده مزهدار و سپس در ترکیبی از ادویه و آرد بغلتانید)
- آرد: به مقدار لازم
- پودر سیر: ۱ قاشق چایخوری
- پودر پیاز: ۱ قاشق چایخوری
- پودر زنجبیل: ½ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه: ½ قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: ۳ قاشق غذاخوری
- فلفل قرمز: ½ قاشق چایخوری
- تخم گشنیز: ½ قاشق چایخوری
- نمک: ۲ قاشق چایخوری یا بیشتر
برای مزهدار کردن ماهی قزل آلا، ابتدا زعفران دم کرده غلیظ را به تمام قسمتهای ماهی قزلآلا بمالید و سپس ماهی را با ترکیب این ادویهها و نمک و فلفل مزهدار کنید. ماهی قزلآلا را به مدت نیم ساعت در یخچال بگذارید تا خوب طعمدار شود.
زعفران یکی از بهترین طعمدهندههای ماهی است و مزهدار کردن ماهی با زعفران یک روش خوب برای گرفتن بوی زهم ماهی است. سایر انواع ماهی مثل حلوا، شوریده، سنگسر، سالمون و … را هم به همین روش میتوانید مزهدار کنید.
3- روش مزهدار کردن ماهی حلوا سیاه و سفید
هر دو ماهی حلوا سیاه و حلوا سفید که به «ماهی زبیدی» هم مشهور است آنقدر خوشمزه و لذیذ هستند که واقعا برای سرخ شدن نیاز به ادویه خاص و پیچیدهای ندارد و به همین روشهای گفته شده در این رسپی میتوانید آنها را با مقداری آرد، نمک، فلفل، زردچوبه و پودر زنجبیل مزهدار کنید.
4- روش مزهدار کردن ماهی شیر و ماهی شوریده
برای مزهدار کردن ماهی شیر و شوریده ابتدا فیله ماهی شیر یا ماهی شوریده تمیز و شسته شده را با مقداری سیر رنده شده مزهدار کنید. سپس مواد مورد نیاز برای طعمدار کردن ماهی را آماده کنید. آرد سنگک، آرد سفید یا آرد گندم، زردچوبه، ادویه کاری (یا ادویه مخصوص ماهی یا گرام ماسالا)، پودر سیر، پودر پیاز، پودر پاپریکا، فلفل قرمز و فلفل سیاه را با هم مخلوط کنید، ماهی را در این ترکیب بغلتانید و سرخ کنید.
5- روش مزهدار کردن ماهی سفید
برای درست کردن سبزی پلو با ماهی سفید، بهتر است ماهی سفید را به این روش مزهدار کنید: در ابتدا فیلههای ماهی را با نمک و آبلیمو ترکیب کنید و صبر کنید به مدت ۲۰ دقیقه تا ۳۰ دقیقه در نمک و آبلیمو مزهدار شوند. سپس آب یک عدد پیاز متوسط را با سیر رنده شده و ادویههایی مثل زردچوبه و فلفل سیاه مخلوط کنید و به همراه مقداری زعفران دم کرده روی ماهی بریزید. بعد از ۳۰ دقیقه ماهی را در مقداری روغن سرخ کنید.
مقدار مورد نیاز ادویه برای مزهدار کردن انواع ماهی
مقداری هر کدام از ادویهها برای سرخ کردن ماهی بستگی به ذائقه شما دارد اما معمولا برای ۵۰۰ گرم آرد سه قاشق غذاخوری سر پر پودر زردچوبه و ادویه کاری، ۲ قاشق غذاخوری پودر سیر و سایر ادویهها هر کدام ۱ قاشق غذاخوری را با هم مخلوط کنید و در یک شیشه دربدار نگهداری کنید. هر زمان که قصد داشتید ماهی شوریده یا شیر و یا هر نوع ماهی دیگری سرخ کنید تکههای ماهی را به این ترکیب خوش عطر آغشته کنید.
ترکیب و نسبت های سبزی پلویی چیست؟
در طرز تهیه سبزی پلو با ماهی یا مرغ از ترکیب چند سبزی مختلف استفاده میشود و این ترکیب و نسبت آن تقریبا در همه شهرها یکسان است. البته ممکن است هر کسی بنا به سلیقه خود، میزان برخی سبزیها را کمتر یا بیشتر در نظر بگیرد.
این سبزیها شامل تره، جعفری، شوید و گشنیز به نسبت مساوی است. به این سبزیها مقداری شنبلیله و سیر تازه هم اضافه کنید. معمولا نصف دسته از شنبلیله و سیر تازه کافی است تا طعم سیر و شنبلیله غالب نشود.
در ضمن مراقب میزان استفاده از شنبلیله باشید چون به کار بردن بیش از اندازه آن در غذا باعث تلخی آن میشود. به جای سیر تازه یا بوته آن، میتوانید از پیازچه هم استفاده کنید.
بهترین انواع ماهی برای طبخ برای سبزی پلو با ماهی چیست؟
انواع ماهی حلوا سیاه و حلوا سفید، ماهی شوریده، ماهی شیر، ماهی سالمون، ماهی قزل آلا، ماهی سرخو و … جزو بهترین انواع ماهی برای پخت سبزی پلو با ماهی شب عید و شب یلدا هستند.
در طرز تهیه ماهی در فر برای سبزی پلو، باید ماهیها را چه مدت در فر گذاشت؟
برای پختن ماهی نرم و آبدار در فر، ۳۰ تا ۴۰ دقیقه و برای ماهی تردتر و سوخاریتر ۵۰ تا ۷۰ دقیقه زمان بدهید. این زمانها بستگی به برش و ضخامت ماهی شما دارد. حین پخت ماهی در فر مرتب آن را چک کنید.
مهمترین نکته در طرز تهیه سبزی پلو ساده چیست؟
یک نکته مهم که باید در مورد طرز تهیه سبزی پلو با ماهی بدانید این است که از سبزی مخصوص پلو به نسبت مناسب استفاده کنید و سبزی پلویی را بیش از حد ریز و ساطوری خرد نکنید.
در طرز تهیه سبزی پلو با ماهی رستورانی از چه ادویههایی استفاده کنیم؟
برای تهیه سبزی پلو با ماهی میتوانید برای مز دار کردن ماهی از مقداری نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر سیر، پودر زنجبیل، کمی دارچین و همچنین ادویه مخصوص ماهی استفاده کنید.
کنار سبزی پلو با ماهی چی بذارم؟
میتوانید در کنار سبزی پلو و ماهی از انواع ترشی، سیر ترشی و همچنین زیتون پرورده استفاده کنید.
ارسال نظر