شناسه خبر: ۵۸۶
لینک کوتاه کپی شد

خواص عدس | تاثیرات مصرف عدس | عوارض عدس

عدس چه فایده ای برای بدن دارد؟ | چه کسانی نباید عدس بخورند!

عدس برای قسمت های مختلف بدن مفید است و سرشار از مواد مغذی بسیاری است. اما حد خوردن این ماده غذایی باید رعایت شود وگرنه عوارض بدی نیز میتواند داشته باشد.

عدس

پر بازدید

ترینی‌ها :

عدس از خانواده ی حبوبات است و حاوی مواد مغذی که همگی برای بدن بسیار مفید هستند. عدس در دوران متعلق به ۶۵۰۰ تا ۷۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نیز کشت می‌شد.خواص عدس برای سلامتی بخش‌های مختلف بدن بسیار شگفت‌انگیز و چشمگیر است.

 

انواع عدس

عدس دو نوع است، عدس سبز که ریز و درشت دارد و عدس قرمز که آن را لپه می کنند و به نام «دال» معروف است. بهترین نوع عدس آن است که سفید، پهن و زودپز باشد و اگر در آب خیس نمایند، سیاه نشود. همانطور که گفته شد عدس های درشت تر ابتدا در کشور های ایران و ترکیه و … به وجود آمده اند. عدس کانادایی پر فروش ترین نوع عدس در ایران است.

خواص عدس

لاغری و کاهش وزن

عدس یکی از مواد غذایی محسوب می شود که تقریبا در تمام رژیم های لاغری موجود می باشد. عدس دارای مواد مغذی زیادی مثل پروتئین، فیبر ، انواع ویتامین ها و مواد معدنی میباشد و علاوه بر این حاوی چربی بسیار ناچیزی می باشد.ضمن اینکه عدس حاوی کالری بسیار کمی می باشد و یک گزینه مناسب برای کاهش وزن می باشد. یکی دیگر از خاصیت های عدس برای لاغری این است که فیبر فراوان موجود در عدس برای مدت طولانی شما را سیر نگه می دارد و باعث جلوگیری از پرخوری می شود.

کاهش کلسترول خون

عدس حاوی فیبر محلول است که می‌تواند کلسترول خون را کاهش دهد. LDL (لیپو پروتئین کم‌چگال) یا همان کلسترول بد عامل اصلی سفت شدن دیواره‌ی رگ‌ها یا تصلب شرایین است. برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن، به جای استفاده از گوشت که می‌تواند باعث افزایش سطح کلسترول خون شود، بهتر است عدس مصرف کنید.

۲. حفظ میزان طبیعی قند خون

مصرف خوراکی‌هایی با شاخص گلوکز (GI) [شاخص عددی برای ارزیابی قابلیت یک ماده‌ی غذایی در افزایش قند خون] پایین می‌تواند به حفظ قند خون به میزان طبیعی و سالم کمک کند. شاخص گلوکز عدس پایین است (کم‌تر از ۵۵) و می‌تواند سطح قند خون را پایین بیاورد.

۳. پیشگیری از دیابت

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد،‌ شاخص گلوکز در عدس پایین است؛ و این خبر می‌تواند برای آدم‌هایی که از دیابت رنج می‌برند، خوشحال کننده باشد. دیابت بیماری شایعی است که به دلیل ایجاد مقاومت در برابر انسولین و افزایش سطح قند خون به وجود می‌آید. هم‌چنین این بیماری ششمین عامل اصلی مرگ‌ومیر در دنیا لقب گرفته است. برای آدم‌هایی که از بیماری دیابت به ویژه دیابت نوع ۲ رنج می‌برند، توصیه می‌شود مواد غذایی با شاخص گلوکز پایین نظیر عدس مصرف کنند. عدس هم‌چنین حاوی فیبر است که می‌تواند سرعت جذب قند را در خون کاهش دهد. از این رو،‌ می‌توان عدس را یک اَبَر خوراکی لقب داد که می‌تواند از هایپرگلیسمی و ایجاد دیابت پیشگیری کند.

درمان یبوست

یبوست معمولا به دلیل کمبود فیبر در بدن به وجود می آید و استفاده از مواد غذایی دارای فیبر می تواند آنرا درمان کند. عدس سرشار از فیبر می باشد و به همین دلیل علاوه بر درمان یبوست می تواند به درمان سندرم روده تحریک پذیر نیز کمک کند.

پاک سازی کبد

عدس به دلیل وجود فیبر بسیار زیاد می تواند به روند پاک سازی و سم زدایی کبد کمک کند. علاوه بر این مصرف منظم کبد در یک رژیم غذایی سالم می تواند به درمان بیماری های شایع کبدی مثل کبد چرب نیز کمک کند.

عوارض جانبی عدس

با وجود اینکه عدس برای سلامت بدن مفید است و بهترین جایگزین برای گوشت قرمز، مرغ و ماهی محسوب می‌شود، اما مضراتی هم دارد:

خطر تولید سنگ کلیه

در تحقیقاتی انجام‌شده مشخص شد، برخی از مواد غذایی خانواده عدس، مانند سویا، کره بادام زمینی و لوبیاهای پخته و سرخ‌شده، حاوی مقدار فراوانی از ترکیبات اگزالات هستند. این ترکیبات باعث تولید سنگ کلیه می‌شوند. بنابراین افرادی که به سنگ کلیه مبتلا هستند باید از مصرف حبوبات و عدس پرهیز کنند.

خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی

مصرف مقدار زیاد پروتئین هم عوارض جانبی دیگری به‌همراه دارد. بدن ما، به‌طور متوسط، در برابر هر کیلوگرم وزن، به ۰.۸ گرم پروتئین نیاز دارد. مصرف پروتئین بیشتر، کلیه را به کار و فعالیت بیشتر وا می‌دارد تا بتواند پروتئین اضافی را از بدن خارج کند. این وضعیت در طولانی‌مدت به عملکرد کلیه صدمه می‌زند و فرد را به بیماری‌های کلیوی مبتلا می‌کند.

تشکیل گاز به‌دلیل تخمیر

عدس به‌محض ورود به دستگاه گوارش، شروع به انجام عمل تخمیر می‌کند و به‌دنبال آن گاز تولید می‌شود. این گازها بسیار آزاردهنده خواهند بود. بنابراین اگر نمی‌توانید چنین وضعیتی را تحمل کنید، از مصرف بیش‌ازحد عدس پرهیز کنید.

با عدس چه چیزی درست کنیم؟

  • عدسی
  • خوراک عدس
  • کوکوی عدس
  • عدس پلو عربی با مرغ
  • خوراک دال عدس
  • عدس پلو
  • عدس سرخ شده با سوسیس
  • سالاد گرم عدس و هویج کوچک به‌همراه «لبنه» یا ماست چکیده غلیظ
  • خورش عدس پرادویه، غذایی متعلق به آفریقای شرقی
  • برگر عدس
  • پوره عدس قرمز با تخم مرغ
  • خورش عدس با برنج کنجدی
  • سالاد عدس و گریپ فروت به‌همراه ماهی خال خالی دودی
  • خورش عدس قرمز کاری به‌همراه گل کلم و بادام زمینی سرخ شده
  • ریزوتوی عدس سبز با چغندر و ترب کوهی
  • عدس «پوی»، سوسیس دودی، بیکن گوشت و سس خردل
  • عدس و بادام سرخ شده
آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ترینی‌ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ترینی‌ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد