شناسه خبر: ۲۸۲۲
لینک کوتاه کپی شد

شهر زیرزمینی | شهر زیرزمینی در کاشان | شهر زیرزمینی نوش آباد

چرا معماری این شهر زیرزمینی کاشان اینقدر شهرت داره؟ | معرفی شهر زیرزمینی نوش آباد + عکس

یکی از جاذبه های حیرت انگیز کاشان، شهر زیرزمینی نوش آباد است که در جهان شهرت زیادی دارد. با ما همراه باشید تا به معرفی کامل این جاذبه تاریخی بپردازیم.

شهر زیرزمینی

پر بازدید

ترینی‌ها :

یکی از آثار تاریخی حیرت انگیز که شهرت جهانی دارد، شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان است. این شهر زیرزمینی که سابقه آن به دوره ساسانی برمیگردد در نزدیکی کاشان قرار دارد. این شهر زیرزمینی در سال ۱۳۸۵، به‌صورت کاملا اتفاقی توسط فردی کشف شد که در منزل خود در حال حفر چاه بود.

آشنایی با شهر زیرزمینی نوش آباد

این شهر زیرزمینی با این که مغایر با تصور شماست ولی یکی از مدرن ترین شهرهای جهان آن هم از نوع زیرزمینی اش محسوب می شود! این شهر که نمونه ای اصیل از معماری به اصطلاح دست کن و اصیل ایرانی است، در روزگاری که هنوز حیات در آن ادامه داشته برای خود شهری پر طرفدار و پر خواهان محسوب می شده است. شهر زیر زمینی نوش آباد در واقع تونلی در زیر زمین است که به شهر زیر زمینی اویی هم شهرت دارد.

علی رغم این که در زمان های بسیار دور ساخته شده است اما همه ی آن چه که باید در آن تعبیه می شده، مثل راه های رورودی و خروجی و یا سیستم های تهویه و… که همه ی این ها نشان دهنده ی هوشی است که مردم آن زمان بدون داشتن دانش و یا ابزار پیشرفته ی خاصی برای آن داشته اند و آن را تبدیبل به شهری مدرن و فوق العاده و البته در حال حاضر باستانی کرده است. شهر نوش آباد یکی از نمونه های ساختار نطامی و دفاعی است که از حفر تونل ها در زیر زمین به وجود آمده است.

نوش آباد کاشان

اگر بخواهیم به مشخصات فنی این شهر اشاره کنیم باید بگوییم که این شهر در مجموع دارای ۳ طبقه است و عمق آن در زیر زمین تا ۱۸ متر هم نیز می رسد. در بعضی از قسمت های این شهر، ورودی هایی وجود دارد که تنها ۱۲۰ سانتی متر هستند! بله دقیقا درست فکر می کنید، با این وضعیت حتی یک نفر آن هم با جثه ی یک انسان امروزی به سختی می توانسته است تا خود ر از آن عبور دهد.

نوش آباد علی رغم عمق زیادی که دارد، اما مملو از دیدنی های جالب نیز هست. یکی از جالب ترین بخش های این شهر مدرن زیر زمینی، سیستم تهویه ی آن است که به راحتی حتی با وجود عمق زیاد آن می توان در آن نفس کشید و اصلا هم مشکل تنفسی پیدا نخواهید کرد.

بگذارید به شما بگوییم که بعد از ورود به این شهر شما احساس خنکی خاصی می کنید که البته علت آن، ساخت این شهر در کنار قنات آبی است که در شهر کاشان وجود دارد و علت آن هم این است که در نوش آباد، هوای خنک و تازه جریان داشته باشد.

شهر نوش آباد

مسیر دسترسی به شهر نوش آباد کاشان

نوش‌آباد از مناطق باستانی و تاریخی شمال اصفهان و از توابع شهرستان آران و بیدگل است. این شهر که به‌عنوان یکی از پایتخت‌های ساسانیان در دوره انوشیروان شناخته می‌شود، در پنج کیلومتری کاشان (شهر تپه‌های باستانی سیلک) قرار گرفته است. شهر نوش‌آباد دارای ۱۲,۰۰۰ نفر جمعیت است. دهخدا نام شهر را از ریشه انوشه به‌معنای جاودانی می‌داند.

شهر نوش‌آباد قدمت بسیار زیادی دارد؛ اما آنچه شهر را معروف کرده و بر سر زبان‌ها انداخته، وجود «شهر زیرزمینی» اویی است. این شهر همواره بسیاری از علاقه‌مندان تاریخ، هنر و باستان‌شناسی را به‌سمت خود می‌کشاند.

دسترسی به شهر نوش‌آباد از تهران، از طریق اتوبان تهران-قم و سپس ورود به آزادراه شماره هفت (قم-اصفهان) امکان‌پذیر است. همچنین اگر در شهر کاشان حضور دارید، قادر خواهید بود تا با ورود به بلوار ملاصدرا و طی مسافت هشت کیلومتری، خود را به شهر نوش‌‌آباد برسانید.

معماری زیبای شهر زیرزمینی نوش آباد

طبقه اول در حقیقت کوره‌راه‌ها و دالان‌هایی بوده است که برای گمراه کردن تعقیب‌کنندگان احتمالی به‌کار می‌رفتند. طبقه دوم و سوم محل پناه گرفتن و زندگی در مواقع خطر و ذخیره آذوقه بوده است. ورودی‌های متعددی برای شهر زیرین شناسایی ‌شده که بسیاری از آنان توسط سیلاب‌ سال‌های دور مسدود شده‌اند. شهر دارای راه‌روهای پیچ در پیچ، اتاق‌های کوچک و بزرگ، تله‌های پدافندی و دفاعی بوده‌ است که گویا در هنگام هجوم دشمن استفاده می‌شده‌اند.

شهر زیرزمینی

وسعت این شهر به‌دلیل ارتباط بین محلات آن و حفاظت از جان و مال مردم در مواقع ناامنی، زیاد بوده و در دو سطح افقی و عمودی گسترش یافته است. این معماری دست‌کم در شهر نوش‌آباد با واژه «اویی» نامیده می‌شود. به‌جز ورودی، ارتفاع تمام قسمت‌های اویی به قد طبیعی یک انسان بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر است. بر سطح دیوارها و در فواصل اندک، جای پیه‌سوز به چشم می‌خورد.

در بعضی قسمت‌ها نیز دیوار سکوهای کوتاهی جهت نشستن ایجاد شده است که در بعضی از اتاق ‌ها تبدیل به طاقچه جهت قرار دادن اشیا می‌شود. ورودی شهر زیرزمینی نوش‌آباد، راهرویی باریک به‌اندازه یک نفر است. هنگام ورود به شهر، بوی خاک مرطوب به مشام می‌رسد. دالان‌های تنگ با ارتفاعی کمتر از یک انسان ایستاده، فرد را به بخش‌های داخلی شهر می‌رساند.

چاه‌های عمودی نقش راه‌های ارتباطی طبقات را ایفا می‌کنند و چاه‌های به‌شکل U برای تهویه هوا بوده است. از خانه‌های مردم و مراکز اجتماعی چون حمام و مسجد و نیز قلعه کنار شهر به اینجا راه داشته است. فضاهای در نظر گرفته شده برای شهر در حد فضاهای ضروری است و سیستم تهویه آن بر اساس اختلاف فشار هوا با سطح زمین کار می‌کند که گردش و تصفیه هوا برای تنفس در آن را امکان‌پذیر می‌سازد.

شهر زیرزمینی کاشان

جاهای دیدنی اطراف شهر زیرزمینی نوش آباد

تپه سیلک

  • آدرس: استان اصفهان، ضلع جنوبی غربی شهر کاشان، سمت راست جاده کاشان به فین، خیابان امیر کبیر

تپه سیلک به‌مجموعه‌ای از آثار باستانی از تمدنی ۵,۰۰۰ ساله در فلات مرکزی ایران گفته می‌شود. این مجموعه که دربرگیرنده زیگورات و برخی بناهای باستانی دیگر است، محل اکتشاف سفالینه‌ها و اشیای فلزی ارزشمندی است که ارزش باستانی دارند. این تمدن فراموش‌شده، پس از جاری شدن سیل در زمین‌های کشاورزی کاشان نمایان شد.

چهارطاقی نیاسر

  • آدرس: استان اصفهان، شهرستان کاشان، ارتفاعات بخش نیاسر

آتشکده یا چهارطاقی نیاسر یکی از آثار ثبت‌شده در فهرست ملی ایران به شمار می‌رود که سالم‌ترین آتشکده بازمانده از دوران باستان است. قدمت این چهارطاقی که روی یکی از صخره‌های غربی مشرف به شهر ساخته شده است، به‌دوره ساسانیان باز می‌گردد.

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر