تقویت کبد | بیماری کبد | کبد چرب
آشنایی با انواع بیماریهای کبد | همین حالا از آسیب به کبد پیشگیری کن
پاکسازی بدن از سموم و متابولیتهای موجود در خون از مهمترین عملکردهای کبد هستند. از این رو وظیفه این این عضو بسیار مهم است.

بیماری کبد یک اصطلاح گسترده است، اما اگر بخواهیم به طور ساده توضیح دهیم، یعنی اگر کبد نتواند هر کدام از وظایف خود را انجام دهد، پس مشکلی وجود دارد و این مشکل یک بیماری است. کبد مسئول بسیاری از کارکردهای مهم بدن است و در صورت ابتلا به بیماری یا آسیب دیدگی، از بین رفتن عملکردها میتواند آسیب قابل توجهی به بدن وارد کند.
کبد سنگینترین عضو بدن با وزن بین ۱.۷ تا سه کیلوگرم است و رنگی صورتی تا قهوهای دارد. این عضو رتبه دوم بزرگترین عضو بدن را پس از پوست به خود اختصاص داده و بزرگترین اندام داخلی بدن بهشمار میرود.
نمونههایی از بیماری کبد عبارتند از:
- فاسیولیوز: این ناشی از تهاجم انگلی به یک کرم انگلی است که به عنوان یک کبد کبدی شناخته میشود، که میتواند ماهها یا حتی سالها در کبد خاموش باشد. فاسیولیوزیس یک بیماری استوایی است.
- سیروز: این نشان میدهد که بافت اسکار جایگزین سلولهای کبدی در فرآیند شناخته شده به عنوان فیبروز است. این وضعیت میتواند توسط تعدادی از عوامل، از جمله سموم، الکل و هپاتیت ایجاد شود. در نهایت، فیبروز ممکن است منجر به نارسایی کبدی شود زیرا عملکرد سلولهای کبدی نابود میشود.
- هپاتیت: هپاتیت نامی است که به عفونت عمومی کبد داده میشود و ویروسها، سموم یا پاسخهای خود ایمنی میتوانند باعث ایجاد آن شوند. آن را با یک کبد ملتهب مشخص میکند. در بسیاری از موارد، کبد میتواند خود را درمان کند، اما نارسایی کبدی در موارد شدید رخ میدهد.
- بیماری کبد الکلی: نوشیدن الکل بیش از حد در طول زمان طولانی میتواند باعث آسیب کبدی شود. این نوع کبدچرب کم کم درمان می گردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد.
- التهاب مجاری صفراوی: التهاب مجاری صفراوی باعث نابودی کبد میشود. در حال حاضر هیچ درمان وجود ندارد، و علت در حال حاضر ناشناخته است، هر چند که این وضعیت تصور میشود خود ایمنی است.
- کبد چرب: کبد چرب این معمولا در کنار چاقی یا سوء مصرف الکل رخ میدهد. در بیماری کبد چرب، واکسنهای چربی در سلولهای کبدی ایجاد میشود. اگر از سوء مصرف الکل ایجاد نشود، این بیماری کبدی چرب غیرالکلی نامیده میشود. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و اگر درمان نشود، در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی میگردد.
- سندرم گیلبرت: این یک اختلال ژنتیکی است که بر میزان 3 تا 12 درصد جمعیت تاثیر میگذارد. بیلی روبین به طور کامل شکسته نشده است. زرد خفیف میتواند رخ دهد، اما اختلال بی ضرر است.
- سرطان کبد: شایعترین انواع سرطان کبد عبارتند از سرطان سلولهای سرطانی و کولینژیوکارسینوما. علت اصلی الکل و هپاتیت است. این ششمین شایعترین نوع سرطان و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان است.
- کبد چرب بارداری: هرچند کبد چرب بارداری از کبد چرب خیلی نادر بوده، با این حال جمع شدن چربی در هنگام بارداری میتواند خطراتی جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. این بیماری میتواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید یا خونریزی شود. زنان باردار باید آزمایشهای لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند، اکثر زنان پس از زایمان شروع به بهبود مینمایند.
راه های تقویت کبد
بهصورت کلی پیشگرفتن سبک زندگی سالم، یعنی رژیم غذایی سالم و داشتن تحرک کافی، نهتنها به کاهش وزن بلکه به پیشگیری و درمان بیماریهای کبدی کمک میکند. از راهکارهای زیر نیز میتوانید برای تقویت کبد و پیشگیری از آسیب به کبد استفاده کنید:
- ترک کردن سیگار و قطع مصرف الکل
- کنترل سطح قند خون در صورت ابتلا به دیابت
- محدود کردن مصرف پروتئین حیوانی و نمک
- نوشیدن دو تا سه فنجان چای سبز در روز
- تنظیم سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون
- گرفتن رژیم کبد چرب در صورت چاقی
- انجام ورزش بهصورت روزانه
- مصرف پروبیوتیکها با کیفیت بالا
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین C
- پیشگیری از یبوست
- استفاده از غذاهایی همچون سیر، زردچوبه، گردو، گریپ فروت، ریشه چغندر، سیب، کلم بروکلی، آووکادو و لیمو برای پاکسازی کبد
- ممانعت از مصرف غذاهای فرآوری شده، لبنیات، شکر و محصولات تصفیه شده شکر
ارسال نظر